Küresel piyasalar haftaya düşük risk iştahıyla başladı
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizlikler nedeniyle yeni haftaya olumsuz bir seyirle başlarken, hafta boyunca Fed Lideri Jerome Powell ve diğer Fed yetkililerinin sözleri yatırımcıların dikkatini çekti.
Para politikalarına ilişkin süregelen belirsizlikler piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırmaya devam etmektedir.
Cuma günü açıklama yapan Fed yetkililerinin açıklamalarındaki “şahin” tonu borsalarda satış baskısını artırırken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller çekirdek enflasyonda hareket olmamasının rahatsız edici olduğunu ve bir muhtemelen biraz daha sıkılaştırma gerekecektir.
Richmond Fed Lideri Thomas Barkin, gelecekteki verilerin yavaşlayan talebin enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürdüğünü doğrulamaması durumunda daha fazla faiz artışından memnun olduğunu da ifade etti.
Makroekonomik bilgi tarafında ise ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi Haziran ayında aylık bazda 4,7 puan artarak 63,9 ile son 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Uzun vadeli enflasyon beklentisi yüzde 3
Kısa vadeli enflasyon beklentileri Haziran’da yüzde 4,2’den yüzde 3,3’e gerileyerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 3 oldu.
Bu gelişmelerle birlikte Fed’in önümüzdeki ay para piyasalarında fiyatlamalarda yüzde 74 olasılıkla politika faizini 25 baz puan artıracağı tahmin edilirken, Powell’ın Çarşamba günü yapacağı açıklamaların piyasa beklentilerine etki etmesi bekleniyor.
ABD borsalarında bugün olmayacak
Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,37, Nasdaq endeksi yüzde 0,68 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,32 düştü. ABD borsalarında bugün tatil nedeniyle işlem yapılamayacak.
Cuma günü Avrupa’da alım eğilimi öne çıkarken, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları ve bu hafta bölgede açıklanacak yoğun makroekonomik veriler yatırımcıların ilgi odağında.
Para piyasalarında fiyatlamalarda BoE’nin faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesinlik kazanırken, Banka’nın bundan sonraki politikalarının yönünün varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceği tahmin ediliyor.
Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,41, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,34 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,47 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni haftaya düşüşle başladı.
Asya borsaları haftaya satış yönlü seyirle başlarken, Çin’de ekonomiyi desteklemek için atılan adımlar yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Çin Halk Bankası’nın (PBoC) Salı günü 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, Çin hükümetinin atacağı adımlara ilişkin belirsizlik sürüyor.
Analistler, Çin hükümetinin attığı adımların şimdilik piyasa beklentilerini karşılamadığını belirterek, ülke ekonomisinde atılabilecek adımların sınırlı olabileceği görüşünün giderek gündeme geldiğine dikkat çekti.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,2, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8 düştü.
Borsada satış ağırlıklı bir seyir
Cuma günü satışlarla dolu olan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü bir önceki kapanışın yüzde 0,36 altında 5.475,48 puandan tamamladı.
Cuma gününü yüzde 0,2 düşüşle 23.6197’den kapatan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 23.6510 seviyesinde süreci görüyor.
Analistler, bugün yurt içi uluslararası yatırım pozisyonu ve tüketici inanç endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.450 ve 5.350 seviyelerinin pekiştirici, 5.500 ve 5.600 seviyelerinin ise takviye konumunda olduğuna dikkat çekti. direnç pozisyonu.