Bilim Adamlarını Şaşırttı: Deneylerinde Çatlak Metal Kendi Kendini İyileştirdi
Bilim adamları, metalin beklenmedik bir şekilde kendini güzelleştirebileceğine dair harika bir keşif yaptılar. Bu şaşırtıcı süreç anlaşılır ve kontrol edilebilir hale gelirse mühendislik alanında yeni bir çağ açılabilir.
Bilim adamları, bir metalin daha önce hiç görülmemiş bir şekilde kendini güzelleştirdiğini gözlemlediler.
Sandia Ulusal Laboratuvarları ve Texas A&M Üniversitesi’nden bir grup, metalin uçlarını saniyede 200 kez çekmek için tescilli bir transmisyon elektron mikroskobu tekniği kullanarak metalin esnekliğini test ediyordu.
Yukarıda açıklanan türden bir gerilimin neden olduğu çatlaklar, yorulma hasarı olarak bilinir:
Sandia National Laboratories’den malzeme bilimcisi Brad Boyce, “Bunu ilk elden izlemek kesinlikle büyüleyiciydi” diyor. “Bunu kesinlikle beklemiyorduk.”
Kesin terimler bunlar ve tam olarak nasıl ortaya çıktığını veya şimdi onu nasıl kullanabileceğimizi bilmiyoruz.
Bu gözlem daha önce görülmemiş olsa da, tamamen beklenmedik değil.
Demkowicz ayrıca bu son çalışma üzerinde çalıştı ve güncellenmiş bilgisayar modellerini kullanarak metalin nano ölçekte kendi kendini yumuşatma davranışı hakkındaki on yıllık teorilerinin burada olanlarla eşleştiğini gösterdi.
Araştırmanın bir diğer umut verici yönü de otomatik onarım işleminin oda sıcaklığında gerçekleşmesi.
Muhtemel bir açıklama, soğuk kaynak olarak bilinen, metal yüzeyler ilgili atomlarının birbirine karışacağı kadar yakına geldiğinde ortam sıcaklıklarının altında gerçekleşen bir işlemi içerir.
Demkowicz, “Umarım bu bulgu, malzeme araştırmacılarını, doğru koşullar altında malzemelerin hiç beklemediğimiz şeyleri yapabileceğini düşünmeye teşvik eder” diyor.